Erytrytol to coraz bardziej znany zamiennik cukru. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim bardzo niskiej kaloryczności – blisko zerowej oraz niskiemu indeksowi glikemicznemu. Jest coraz częściej używany w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym. Czym dokładnie jest erytrytol? Dla kogo jest przeznaczony? Gdzie go kupić? O tym wszystkim przeczytasz w dalszej części artykułu.
Erytrytol – co to jest
Erytrytol jest substancją słodzącą należącą do rodziny polioli inaczej zwanych alkoholami cukrowymi. Inne substancje słodzące należące do polioli to wielu już znany ksylitol (cukier brzozowy), mannitol czy sorbitol. Substancje te są często dodawane do żywności dla, m.in. sportowców, osób na niskokalorycznych dietach oraz osób z chorobą cukrzycową. Dzieje się tak ponieważ poliole charakteryzuje niższa niż w przypadku sacharozy ilość kalorii i niski lub zerowy indeks glikemiczny. Co ciekawe, poliole występują naturalnie w niektórych owocach, grzybach i produktach fermentowanych.
Jak powstaje erytrytol
Erytrytol otrzymywany jest w procesie fermentacji glukozy przez różnego rodzaju drożdże.
IG – co to jest
IG czyli indeks glikemiczny jest miarą wskazującą, jak szybko rośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. IG dotyczy tylko węglowodanów. Im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższe stężenie glukozy we krwi po spożyciu produktu. Dlaczego warto sprawdzać IG? Ponieważ szybkie wzrosty i spadki poziomu glukozy we krwi mogą powodować ataki głodu i rozregulowanie gospodarki cukrowej organizmu.
Gdzie kupić erytrytol
Erytrytol można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych oraz w niektórych supermarketach. W sklepach stacjonarnych należny szukać go na półkach ze zdrową żywnością.
Erytrytol – cena
Ceny erytrytolu za kilogram wahają się od 16 zł do nawet 30 zł.
Erytrytol – kalorie
Erytrytol zawiera około 0,2 – 0,4 kalorii na 1 g produktu. Często na opakowaniach zamieszczona jest informacja, że erytytol ma zerową kaloryczność. Dla porównania sacharoza to około 4 kalorie w jednym gramie. Indeks glikemiczny erytrytolu jest równy 0.
Erytrytol – zastosowanie
Erytrytol w kuchni stosuje się jako zamiennik cukru białego. Doskonale nadaje się do słodzenia napojów gorących, koktajli, jako składnik różnych wypieków i deserów. Erytrytol nadaje się również do przygotowywania przetworów. Przetwory z erytrytolem są również słodkie i smaczne jak te z cukrem białym, jednak maja zdecydowanie mniej kalorii.
W przemyśle farmaceutycznym erytrytol oznaczany jako E968 używany jest już od kilkunastu lat. Znajdujemy go w tabletkach przeznaczonych dla osób z cukrzycą oraz w lekach wziewnych przeznaczonych dla osób z nietolerancją laktozy. Ponieważ erytrytol, tak jak inne alkohole cukrowe, ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów, znaleźć go można w produktach do higieny jamy ustnej.
Erytrytol – podsumowanie
Erytrytol to niskokaloryczny zamiennik cukru, który oprócz blisko zerowej kaloryczności, korzystnie wpływa na higienę jamy ustnej. Nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi dlatego polecany jest również diabetykom. Łatwy w stosowaniu pomoże przygotować słodkie posiłki i napoje, które smakiem nie różnią się od tych przygotowywanych na bazie cukru.